Sisu: Finský snímek, který nabídne krásy Laponska

Sisu je nový finský film, který dělá ve filmovém průmyslu vlny a již si získal uznání kritiků po celém světě. V tomto příspěvku vám přiblížíme v jakých lokacích se snímek natáčel a co pro režiséra natáčení znamenalo.
 
Režisér Jalmari Helander se na podzim 2021 vrátil do Laponska, aby zde natočil svůj připravovaný akční thriller Sisu. Sisu se odehrává v roce 1945 a vypráví příběh Aatamiho, kterého hraje Helanderův dlouholetý spolupracovník Jorma Tommila. Když Aatami, bývalý voják, objeví při cestě do města v hluboké finské divočině zlato, objeví jeho pokladnici brutální nacisté, kteří jsou na misi. Aatami musí vynaložit nehorázné úsilí, aby získal své zlato zpět - i kdyby to znamenalo zabít všechny nacisty do posledního.
 
Severské lokace nic nepřekoná
Pro scénáristu a režiséra Helandera a producenta Petriho Jokirantu ze společnosti Subzero Film Entertainment bylo Laponsko přirozenou volbou pro prostředí tundry.
 
“Natáčeli jsme v Nuorgamu (v Utsjoki) a v Kaamanenu a Ivalo (v Inari). Z Nuorgamu, hluboko v tundře, jsme pro film našli ty nejlepší lokace. A na opuštěném letišti Kaamanen jsme mohli natočit akční scény s těžkými vozidly, jako jsou tanky.”
 
Nuorgam leží v severovýchodním cípu Utsjoki a je to tak daleko na sever, kam až Finsko sahá. Helander zde našel téměř vše, co potřeboval.
 
Podzim v Laponsku
Natáčení filmu Sisu probíhalo na konci léta, protože produkce chtěla zachytit zářivé barvy a náladu podzimu v severním Finsku.
 
“Je těžké být v Laponsku přesně v okamžiku, kdy příroda hýří podzimními barvami. Toto období obvykle trvá jen dva týdny. Měli jsme velké štěstí, že jsme byli na severu právě v tu správnou dobu. Barvy dodaly filmu velkou produkční hodnotu”, říká Petri Jokiranta.
 
Nedostatek stromů a střídání ročních období se samozřejmě neobešlo bez potíží.
 
“Vítr byl velmi silný. Ale nakonec vítr ve filmu vypadá skvěle”, shodují se Helander a Jokiranta.
 
Dalším hlediskem, které produkce brala v úvahu, byla turistická sezóna.
 
“Byli jsme jednou z největších produkcí, které kdy v tomto regionu natáčely. Mohli jsme se přizpůsobit našemu velkému štábu, protože jsme natáčení o několik týdnů odložili, abychom se vyhnuli turistické sezóně. Naštěstí bylo okno pro natáčení v Laponsku pro tento film tak akorát. Doufejme, že v blízké budoucnosti bude více možností ubytování pro velký štáb”, říká Jokiranta.
 
Jeho rada pro všechny produkce, které uvažují o Utsjoki jako o místě natáčení?
 
“Buďte v kontaktu s místními obyvateli. Zajistili jsme si povolení majitele pozemku k provádění výbuchů. Přivezli jsme si však vlastní popel a jiný druh půdního materiálu, který jsme použili při explozích. Také jsme si u pastevců sobů ověřili, že natáčení v oblastech, kde se chovají sobi, je v pořádku. V počátečních fázích si co nejvíce zabezpečte ubytování. Vyhněte se turistickým sezónám.”
 
Jalmari Helander je režisér specializující se na akční a žánrové filmy s finským nádechem. Již jeho celovečerní debut Vzácný Export (2010), temný a humorný pohled na oblíbeného Santa Clause, zaznamenal mezinárodní úspěch a získal cenu Variety Piazza Grande v Locarnu a ocenění za nejlepší film a režii v Sitges. Jeho druhým celovečerním filmem byl akční dobrodružný příběh Sejmi prezidenta (2014) se Samuelem L. Jacksonem v hlavní roli.

Historický snímek Sisu nyní běží v našich kinech, vstupenky lze zakoupit zde

Související film