Filmy, které měly být představeny na festivalu Cannes 2020

Festival v Cannes se měl původně konat v květnu 2020, byl ale zrušen kvůli pandemii COVID-19. Je to poprvé od roku 1968, kdy byl průběh festivalu narušen. (V roce 1968 došlo k narušení festivalu studentskými nepokoji, které v tu dobu ve Francii probíhaly.)


S opuštěnou promenádou Croissets a červenými koberci schovanými ve skříni vypadalo vše beznadějně. Organizátoři festivalu ale uveřejnili seznam filmů, které se měly postarat aby byl i letošní ročník festivalu nezapomenutelný.

 

Duše (režie: Pete Docter)


Kreativní ředitel Pixaru a režisér snímku V hlavě, Pete Docter, se znovu vydal do říše animace. Poté co prozkoumal naše emoce se Oscarový režisér nyní vydává na průzkum lidské duše. Náhle zesnulý jazzový muzikant Joe Gardner se ocitne v duchovní oblasti, kde zjistí, co se děje s duší, než se dostane do lidského těla. Protože se jedná o film z produkce Disney a Pixar, rozhodně můžeme očekávat vyváženy poměr slz a smíchu.

 

Ammonite (režie: Frances Lee)


V roce 2017 natočil režisér Francis Lee ohromující celovečerní snímek s názvem Na konci světa. Film vypráví o lásce mezi farmářem a rumunským imigrantem v anglickém hrabství Yorkshire. Film si zasloužil několik filmových cen především za velmi citlivý přístup k tomuto kontroverznímu tématu. Francis Lee tentokrát zůstal u podobného námětu a ve svém novém filmu s názvem Ammonite vypráví o lásce mezi dvěma ženami v 19. století. Hlavní role si v tomto snímku zahráli Saoirse Ronan a Kate Winslet. 

 

Druk (režie: Thomas Vinterberg)


Dánský filmový tvůrce Thomas Vinterberg, jeden ze zakladatelů hnutí Dogma 95, jehož filmy Rodinná oslava a Hon si zasloužili mnoho uznání, se nyní vrací s filmem Druk vyprávějící o skupině středoškolských učitelů, kteří se snaží zjistit, jaký vliv na jejich život bude mít udržování jisté hladiny alkoholu v krvi během celého dne.
Hnutí Dogma 95 uznává řadu přístupů k filmové tvorbě, jako například žádné umělé světlo, zvuk a hudba nesmí být nahrány odděleně a také zakazuje optické efekty a filtry. 

 

Mangrove/Lovers Rock (režie: Steve McQueen)


Režisér filmu 12 let v řetězech Steve McQueen se v roce 2020 znovu vrací na filmový plátna se svými posledními projekty Mangrove a Lovers Rock, které jsou součástí antologie BBC Small Axe, která se zabývá rasismem ve Velké Británii. McQueen věnoval oba filmy hnutí Black Lives a zavražděnému Georgi Floydovi. "I dedicate these films to George Floyd, and all the other black people that have been murdered, seen or unseen, because of who they are, in the U.S., U.K. and elsewhere. ‘If you are the big tree, we are the small axe.’ Black lives matter." Prohlásil Steve McQueen.

 

The French Dispatch (režie: Wes Anderson)


Mistr výstřednosti Wes Anderson je v Cannes velkým oblíbencem, zároveň byl v roce 2012 nominován na hlavní cenu – Zlatou palmu za film Až vyjde měsíc. V letošním roce si znovu pohrává s našimi emocemi díky snímku s názvem The French Dispatch. Tento antologický snímek pojednává o skupině bývalých amerických novinářů v Paříži. Jak můžeme v traileru, film se skládá z černobílých a barevných částí nemluvě o měnícím se poměru stran s prvotřídním obsazením včetně známých jmen jako Bill Murray, Frances McDormand, Timothee Chalamet, Adrien Brody, Tilda Swinton a Benicio del Toro.

 

Falling (režie: Viggo Mortensen)


Po filmech Pán prstenů, Zelená kniha nebo Dějiny násilí přihází Vigo Mortensen se svým režijním debutem s názvem Falling. Mortensen je nejenom herec a režisér, ale také malíř a hudebník a všechny tyto aspekty přenáší do svého nového filmu o otci trpícím demencí, který se z farmy přestěhuje ke svému synovi do Los Angeles. Po boku Vigga Mortensena si ve filmu zahraje také Lance Henriksen.