Gunnovi Strážci se loučí

Režisér James Gunn se vrací do kin s filmovou sérií, která přirostla nejen jemu, ale i spoustě fanouškům Marvelu k srdci. Jde tedy o uzavření své trilogie vesmírných superhrdinů filmem Strážci Galaxie Vol. 3. Neslavně dopadla doba, kdy se zdálo, že Gunn nebude režisérem, který by měl na starosti rozloučení s týmem Strážců Galaxie, protože režisér byl v roce 2018 z projektu vyhozen. Společnost Disney ho však znovu najala a on tak mohl dokončit příběh, který započal již v roce 2014. Ve Strážcích Galaxie Vol. 3 se mísí Gunnova obvyklá bláznivá akce a úsměvný humor s přízemním, emotivním příběhem a vzniká tak něco výjimečného.
 
Finále trilogie je temným odklonem

Co se týče děje, Strážci Galaxie Vol. 3 pokračují v duchu „přátelé jsou rodina“, který je v centru pozornosti skupiny již od začátku. Ve filmu se vrací minulost Rocketa, kterého pronásleduje High Evolution, téměř božský stvořitel Rocketa. Když je Rocket zraněn, je na jeho nejlepších přátelích Star-Lordovi, Nebule, Draxovi Ničiteli, Grootovi a Mantis, aby ho zachránili. Budou potřebovat pomoc Gamory, zvláště když jim Adam Warlock jejich misi ještě více ztěžuje. Zatímco Strážci závodí v záchraně Rocketa s časem, je stále ve hvězdách, zda se všem podaří vyváznout živým.
 
Marvel poslední dobou čelí kritice za to, jak podobně mohou jejich filmy vypadat nebo jak často recyklují stejnou základní zápletku. Filmy se Strážci Galaxie však vždy přiletí jako závan čerstvého vzduchu, a se třetím pokračováním to není jinak. Je to něco, co MCU v tuto chvíli nutně potřebuje. A přesně to Gunn přináší. Film dosahuje správné rovnováhy. Dokonale funguje jak v rámci série Strážců, tak MCU. Trojka je mnohem temnější než předchozí díly, ale tragédie vyvažuje Gunnova přirozená lehkost, aniž by se to značně přehánělo. Výsledkem je triumfální finále nejen Strážců, ale i Gunnova působení u Marvelu. Rovněž i díky hereckému obsazení a jejich společné dynamice je sledování těchto filmů tak zábavné a nezklamou ani v závěru trilogie.
 
Kromě příběhu a hereckých výkonů je největším úspěchem Strážců Galaxie Vol. 3 ukázka toho, jak se Gunnova filmová tvorba vyvinula a vyzrála od prvního filmu Strážci Galaxie před téměř deseti lety. To je patrné v mnoha aspektech filmu, od toho, jak se Drax vyvinul z postavy, která se naváží do ženských postav, až po implementaci hudby ve Vol. 3. Hudba byla vždy velkou součástí série, ale ve třetím filmu je vetkána mnohem plynuleji a má větší váhu a fenomenálně dobře udává tón každé scény. Film je také vizuálně zajímavější. Gunn experimentuje se způsobem natáčení scén a vyřádil se na něm opravdu zábavným způsobem. Je vzrušující sledovat, jak daleko se tvůrce posunul a kam se vydá příště.
 
V konečném důsledku jsou Strážci Galaxie Vol. 3 nejdivnějším, nejpochmurnějším a nejemotivnějším příspěvkem do Gunnovy série MCU, ale také nejsilnějším. Je naprostou povinností pro ty, kteří sledovali příběhy těchto postav v uplynulém desetiletí, i pro příležitostné fanoušky Marvelu. Možná to není film, který byste očekávali, ale je to do značné míry uspokojivé zakončení tohoto týmu. Strážci Galaxie Vol. 3 jsou dokonalým zakončením Gunnovy trilogie MCU a zároveň si nechávají otevřená vrátka pro další díly.

Vstupenky zakoupíte zde.