IMAX Flora uvedl jako jediný v Evropské unii film Oppenheimer v 70mm formátu

Nejen pro kina, ale o pro filmaře se jedná o velkou událost, jelikož právě kvůli Oppenheimerovi byl vynalezen zcela nový formát 70mm. Režisér Nolan a kameraman Hoyte van Hoytema spolupracovali se společnostmi Kodak a Fotokem na vytvoření nového typu černobílého filmu IMAX. Christopher Nolan chtěl film natočit jak v barevné, tak i v černobílé škále. Doposud byly všechny černobílé sekvence u jiných IMAX filmů upravovány digitálně, až po jejich natočení, jelikož tomu film IMAX nebyl uzpůsoben. „Film IMAX oživuje obrazy. Od rozlišení a barev až po ostrost a celkovou kvalitu se nic nevyrovná použití filmových kamer IMAX. Filmový formát IMAX je zlatým standardem filmové fotografie," řekl režisér snímku Christophera Nolan.

Celý film byl natočen na speciální IMAX kamery, které patří mezi ty s nejvyšším rozlišením na celém světě. Obraz má 10x větší rozlišení než běžný 35mm film. V  kombinaci s přesným zvukem vytváří IMAX skutečně bezkonkurenční pohlcující zážitek. Filmový kotouč, ze kterého je tento tříhodinový film promítán, je dlouhý zhruba 17 kilometrů a váží 272 kilogramů. Standardní filmový snímek IMAX má okolo 18 000 pixelů na šířku - pro srovnání, domácí HDTV má 1 920 pixelů.

Oppenheimer vypráví příběh amerického vědce J. Roberta Oppenheimera, který se během druhé světové války podílel na vývoji atomové bomby. V titulní roli muže, který musí paradoxně riskovat zničení světa, aby ho zachránil se představí Cillian Murphy. Dále hrají: Emily Blunt, Matt Damon, Robert Downey Jr., Florence Pugh, Rami Malek, Benny Safdie, Josh Hartnett, Kenneth Branaghm a další.

Předprodej vstupenek, včetně prvního půlnočního promítání, byl již zahájen. Film Oppenheimer uvádíme nejen ve formátu IMAX 70mm, ale v klasickém formátu 2D a VIP Chodov.

Související film