Komu letos připadnou Ceny Akademie?

Nominace na 95. Oscary ovládlo Všechno, všude, najednou s celkovým počtem jedenácti nominací.

V boji o nejlepší film se tak utká Avatar, který se dočkal po téměř 13 letech pokračování, životopisné drama Fabelmanovi od Stevena Spielberga, nebo hudební drama Tár, ve kterém exceluje Cate Blanchett nominovaná na nejlepší herečku v hlavní roli. Bez odezvy nezůstal ani Elvis a hlavní hvězda filmu Austin Butler, jenž bojuje o nejlepšího herce v hlavní roli. Určitě musíme zmínit i jeden z loňských fenoménů a to Top Gun: Maverick, který bodoval jak u kritiků, tak u diváků, stejně jako dramedii Víly z Inisherinu vyprávějící sžíravý a silný příběh o přátelství na pozadí úchvatných irských scenérií. A v neposlední řadě Trojúhelník smutku, což je skvělá provokativní satira, poukazující na povrchnost dnešní společnosti.

O nejlepší hudbu se utkají snímky Babylon - ve kterém září Margot Robbie a Brad Pitt, Víly z Inisherinu, Na Západní frontě klid, Všechno, všude, najednou a Fabelmanovi.

Kompletní nominace na nejlepší film: Všechno, všude, najednou, Na západní frontě klid, Fabelmanovi, Tár, Elvis, Top Gun: Maverick, Víly z Inisherinu, Trojúhelník smutku, Women Talking a Avatar: The Way of Water.