Do kin zamířilo nové japonské anime Sword Art Onine

Japonské anime je naprostým fenoménem, který poslední dobou získává obrovskou popularitu i v našich luzích a hájích. Představit jej ve stručnosti není zrovna snadné. O tom, jak povedené a jedinečné mohou tímto specifickým stylem animace vytvořené filmy být, svědčí kupříkladu dnes už notoricky proslulá a naprosto legendární tvorba Studia Ghibli, jehož spoluzakladatelem je legendární Hajao Mijazaki a které se bez nadsázky stalo celosvětovým fenoménem a je tak, co do známosti a popularity jakýmsi „asijským protipólem disneyovek.“ Snímky jako Můj soused Totoro, Cesta do fantazie, nebo Zámek v oblacích zná a viděl snad každý. Právě ty jsou důkazem, že proniknout do povědomí celého světa není pro tento žánr nemožné.

Proto se na anime pochopitelně dostává i v případě uvedení do kin, kde se můžete momentálně těšit na Sword Art Online – Aria of a Starles od režiséra jménem Ajako Kóno. To je sice součástí širšího fikčního světa, zhlédnout je jej ale možné bez problému i samostatně. Svět se v něm představuje z méně známé perspektivy a snímek si užijí i fanoušci, ale i noví diváci. Příběh vypráví o dni, kdy byla spuštěna první VRMMORPG na světě, Sword Art Online. Hráči, kteří se do ní připojili jsou však posléze Pánem hry uvězněni ve umělé realitě a nemohou se odpojit. Pokud zde zemřete, zemřete i ve skutečném životě…

Děsivé a realitu mrazivě reflektující vize vlivu umělé inteligence a uměle vytvořené reality na náš svět jsou oblíbeným a vděčným tématem. Na mysl by jistě přišel kupříkladu velkolepý filmový hit Ready Player One od Stephena Spielberga. Zde se však setkáváme s nevšedním pojetím, které stejně jako mnoho dalších anime vychází z předlohy v podobě mangy. Té se u nás podobně jako anime filmům a seriálům dostává ohromné pozornosti. (Sword Art Online u nás vydává nakladatelství Crew).

Vstupenky lze zakoupit zde.

 

Autor: Tomáš Lesk I NaFilmu.cz