7 apokalyptických filmů se šťastným koncem

7 apokalyptických filmů se šťastným koncem

Mnohdy je velmi těžké dočkat se světla na konci tunelu. Ač to může vypadat, že konec světa nadešel, Hollywood už nám připravil nejedno filmové překvapení se šťastným koncem.

Pojďme se na některé z nich podívat.

1.    Armageddon (1998)

Za osmnáct dní Země přestane existovat, protože se srazí s asteroidem velikosti Texasu.  Je bezpodmínečně nutné, co nejdříve přistát na asteroidu, hluboko pod jeho povrch zavrtat silné jaderné nálože, odpálit je a pak se jen modlit, aby to celé pomohlo. Záchrana světa tímto bizardním způsobem je prací jako stvořenou pro partu drsných naftařů v čele s Harrym S. Stamperem (Bruce Willis), který zachází s vrtnou plošinou a výbušninami jako neurochirurg s jemným laserovým skalpelem. Zvládne Bruce Willis a jeho muži tuto riskantní misi? Pochopitelně ano, ale bude pěkná fuška.

Asi všichni jsme si vědomi toho, že jeden z nejvíce dojemných okamžíků nastane, když se Bruce loučí skrze obrazovku se svoji dcerou Liv Tyler. Nicméně nakonec se mu podaří lidstvo zachránit a šťastný konec je na světě.

2.    28 dní poté (2002)

Danny Boyle a Aley Garlan poprvé spolupracovali na snímku tohoto žánru pandemického hororu. 28 dní poté přináší příběh o nebezpečném viru, který mění celou populaci Spojeného Království na krvelačné zombie.

Postavy ztvárněné herci Cillianem Murphy a Naomie Harris jsou jediné, které přežijí až do konce celého filmu i přes násilí a šokující momenty, umírající infikované a hlavní hrdiny, má film překvapivě optimistický nádech. Nebyl to ale původní záměr. Byla natočena druhá verze filmového konce ve které Murphyho postava Jim umírá. Tvůrci zřejmě usoudili, že tento konec by byl pro diváky po zhlédnutí 90 minut teroru poněkud přehnaný.  

3.    Soumrak mrtvých (2004)

Tvůrci Edgar Wright a Simon Pegg vytvořili dílo, ve kterém smích střídá šok a krvavé pohoršení. Ve filmu je zachycena jedinečná reakce britů na na smrtící invazi zombie, před kterou se dá schovat na jediném místě – v hospodě Winchester.

Přes všechny překážky nakonec hlavní hrdina Shaun (Simon Pegg) a jeho přítelkyně Liz (Kate Ashfield) invazi přežijí. Na konci to už vypadá, že je z Frostova oblíbeného flákače Eda krvelačná zombie, ale v samotném finále zasazeném do písně kapely Queen „You’re My Best Friend“ se ocitáme u Shauna v kůlně, kde s Edem hraje PlayStation.

4.    Den poté (2004)

Ve filmu Den nezávislosti se režisér Roland Emmerich rozhodl vyhodit do povětří bílý dům, ve filmu Den poté tentokrát zmrazil celý svět apokalyptickým a hlavně mrazivým filmem. Skupina postav se před vražedně drsným mrazem schová do New Yorské knihovny.

Vše vyvrcholí, když se Dennis Quaid vydá na cestu aby zachránil svého syna Jakea a s ním i zbytek přeživších schovaných v knihovně. Na konci celého filmu se dozvídáme o dalších, kteří tuto mrazivou katastrofu přečkali ve svých úkrytech.

5.    Já, Legenda (2007)

Román Richarda Mathesona Já Legenda získal svůj název na základě skutečnosti, že Robert Neville přežívá jako jediný příslušník lidského rodu v troskách New York City a z neznámého důvou je imunní vůči viru, který byl vyvinut lidmi ale nedokázalo se zabránit jeho nebezpečnému šíření.

Postava Willa Smithe nakonec umírá, ale jeho krev, která může být klíčem k vyléčení je předána zbývající populaci přeživších, kteří díky ní mohou začít pracovat na vývoji léku proti nebezpečnému viru.

6.    Wall-I (2008)

Film Wall-I sice začíná velmi znepokojivě - v daleké budoucnosti na zničené Zemi bez lidského života. Kromě toho se ale film soustředí především na nenápadnou hlavní postavu, robota Wall-I, jehož úkolem bylo čištění Země. Přestože se již na zemi lidská rasa nevyskytuje, Wall-I stále pokračuje ve plnění svého úkolu.

V jednu chvíli to vypadá na velmi smutný konec, když jsou obvody robota usmaženy při čištění jeho paměti. Ale zamilovaná robotka Eva, se statečně pokouší znovu zapálit jeho jiskru, což se jí povede a Wall-E si opět vzpomene, kým vlastně je. Příběh těchto dvou robotů nám předává inspirativní poselství plné naděje uprostřed apokalyptické pustiny.

7.    Apokalypsa v Hollywoodu (2013)

Seth Rogen, James Franco, Jonah Hill and Michael Cera hrají v této komedii o konci světa alternativní verze sebe samých. Když Apokalypsa zasáhne Los Angeles a překazí velkolepou párty, kde mezi hosty nalezneme například také Rihannu, ukryjí se v Jamesově domě.

Bohužel ale jedinými dostupnými zbraněmi jsou baseballová pálka a pistole na slepé náboje. Navíc začínají docházet také zásoby jídla a pití, které není zrovna jednoduché obstarat během apokalypsy. Hrdinové se snaží se udělat cokoliv pro přežití. Nakonec sice všichni umírají, ale dostávají se do nebe, kde tráva je dostupným zbožím a Backstreet Boys jsou okamžitě připraveni započít koncert. Kdo tedy říká, že apokalypsa musí mít smutný konec?

 

Související film