Rekapitulace franšízy Evil Dead

S novým filem Smrtelné zlo: Probuzení, který momentálně běží v kinech, může vyvstanout otázka, co byste měli vědět, než se na film podíváte. Když franšíza překročí hranici třiceti let a dokonce se restartuje, je pro nové fanoušky těžké se orientovat. Proto si spolu rozebereme celou historii franšízy Evil Dead, abychom těm, kteří plánují zhlédnout Smrtelné zlo: Probuzení, pomohli pochopit to, co předcházelo.
 
V roce 1978 natočil osmnáctiletý Sam Raimi krátký mikrorozpočtový film s názvem Within the Woods. Společně se svými kamarády z vysoké školy Robertem Tapertem a Brucem Campbellem se Raimimu podařilo získat rozpočet 1 600 dolarů, aby během třídenního víkendu natočili tzv. proof-of-concept. Krátký film byl inspirován knihou H. P. Lovecrafta Necronomicon (neboli Kniha mrtvých) a sledoval čtyři teenagery, kteří omylem naruší indiánské pohřebiště a vyvolají zlé duchy. Film Within the Woods byl použit k získání finančních prostředků na celovečerní film. Zkrátka a dobře, vzniklo z něj mnohem víc!
 
Film Lesní duch odstartoval kultovní sérii
 
Ve svých 22 letech vydal Sam Raimi v roce 1981 film Lesní duch. Stále nízkorozpočtový, i když tentokrát celovečerní horor sleduje Ashe Williamse (Campbell), jeho přítelkyni Lindu (Betsy Baker), sestru Cheryl (Ellen Sandweiss) a jejich přátele Scotta a Shelly (Hal Delrich a Sarah York), kteří navštíví chatu v lesích na venkově v Tennessee. Stejně jako ve filmu Within the Woods studenti z Michiganské státní univerzity omylem vyvolají zlé mrtvé, když si v chatě pustí nahrávku, na níž někdo čte zaklínadla z Nekronomikonu. Jeden po druhém se stávají posedlí a útočí na Ashe, dokud nehodí knihu do ohně, čímž démony zabije. Ash jako jediný přeživší opouští chatu, ale kamera se k němu řítí v ikonickém závěrečném záběru, který ztělesňuje závěrečný útok neviditelného ducha.
 
Smrtelné zlo 2 prorazil s pozměněným původním příběhem
 
Po nevalném přijetí Raimiho dalšího filmu, Vlna zločinu (na němž se podíleli bratři Coenové), se režisér rozhodl vrátit do kultovního světa Evil Dead. Jelikož ale nevlastnil práva na svůj vlastní film, musel snímek Smrtelné zlo 2 z roku 1987 začínat s rekapitulací původního filmu, ale kompletně natočeného znovu, s Denise Bixler nyní v roli Lindy. Nové záběry ukázaly, že v původním filmu navštívili chatu pouze Ash a Linda, což některé fanoušky zmátlo. Výsledkem je, že Smrtelné zlo 2 je zároveň restartem i pokračováním. V jednom z nejvíce šokujících momentů série se Ashovi při boji s dalšími démony posedne pravá ruka, a tak si ji sám amputuje. Chybějící ruku pak nahradí tím, že si k pahýlu připevní motorovou pilu. Spojí se mimo jiné s Annie (Sarah Berry), všichni zahynou, ale ne dříve, než Annie přečte zaklínadlo, které otevře časový portál a démony opět porazí. Časový portál vcucne Ashe zpět v čase do středověku, kde ho díky jeho zbrani na ruce rytíři oslavují jako hrdinu, který zabíjí démony.
 
Armáda temnot je středověká verze Evil Dead
 
Podle původního nápadu Sama Raimiho na Smrtelné zlo 2 se Armáda temnot vydává v čase do středověku. Tento film z roku 1992 si zachovává temný, ale přesto pulzující tón Raimiho filmu Darkman z roku 1990 a předvádí jeho mistrovskou rovnováhu mezi komedií a hororem. Ashův příběh navazuje tam, kde skončil, a završuje jej ve fantasy-epickém žánru. Poté, co je Ash zajat králem Artušem, objeví způsob, jak se vrátit do moderní doby, a to nalezením Necronomiconu. Opět omylem vypustí zlé mrtvé a po opětovném boji s démony končí původní trilogie návratem Ashe do současnosti.
 
Původní trilogie Evil Dead se rozvětvila do her a dokonce i do muzikálu
 
Ještě před dokončením původní trilogie si Evil Dead a jeho kultovní příběh zasloužily videoherní adaptaci. Videohra The Evil Dead vyšla v roce 1984 pro počítače Commodore 64, ZX Spectrum a BBC Micro. Od původního finále série v roce 1992 se tato série rozvětvila do několika dalších videoher pro PC, konzole a mobilních zařízení. Kromě toho se v roce 2003 na jevišti v Torontu objevila muzikálová adaptace původního příběhu Evil Dead, která se před svým úspěchem dočkala mimobroadwayského působení. Představení je tak krvavé a drsné, že pro několik předních řad je doporučeno brát si s sebou pláštěnky.
 
Lesní duch z roku 2013 je dalším restartem/pokračováním
 
V roce 2013 režisér Fede Álvarez restartoval franšízu s Raimim, Campbellem a Tapertem jako producenty. V této reimaginaci příběhu navštíví pět nových studentů Michiganské univerzity chatu v lesích. K vyléčené narkomance Mie (Jane Levy) se připojí její bratr David (Shiloh Fernandez) a jejich přátelé Olivia (Jessica Lucas), Eric (Lou Taylor Pucci) a Natalie (Elizabeth Blackmore). Stejně jako v prvních dvou inkarnacích tohoto příběhu přežije jen jeden. Tentokrát je to Mia. Tento film se zaměřuje spíše na perspektivu obětí posedlých zlem než na ty, kteří s ním bojují. Ačkoli příběh světa zůstává konzistentní s původními díly, tento film jej zobrazuje mnohem méně komorním způsobem. Vše se hraje vážně, i když se zápletka stává stejně absurdní jako v originálech. Podobně jako Ash ve Smrtelném zlu 2 přijde Mia o ruku a svůj pahýl používá k nošení motorové pily, kterou drží v ruce. Je naznačeno, že film ustanovuje Miu jako náhradu za Ashe v rebootu, nicméně scéna po titulcích odhaluje Bruce Campbella, který se vrací, aby řekl své charakteristické hlášky. Je zřejmé, že plánem bylo oba světy nějakým způsobem spojit, ale Mia a další postavy z filmu Lesní duch z roku 2013 se v sérii zatím neobjevily.
 
Ash se vrátil do seriálu Ash vs Evil Dead
 
Film Lesní duch z roku 2013 se setkal s vesměs pozitivním ohlasem kritiky a vydělal o 80 milionů dolarů více, než byl jeho výrobní rozpočet, některým fanouškům však chyběl Campbell z původních dílů. Tito fanoušci se brzy zaradovali, když se Bruce Campbell vrátil jako Ash Williams ve streamovaném seriálu stanice Starz Ash vs. Evil Dead. Seriál sleduje Ashe, který je nyní ve středním věku a stále pracuje v obchodě S-Mart, když je zlo opět vypuštěno. Spojí se s mladým hereckým obsazením, které tvoří Pablo Raye Santiaga a Kelly Dany DeLorenzo, a ujme se role zkušeného, leč neochotného průvodce. Pilotní díl nerežíroval nikdo jiný než Sam Raimi, čímž nastolil vizuální styl seriálu odpovídající původním filmům. Seriál se vysílal tři sezóny v letech 2015-2018, ale kvůli nevalné sledovanosti byl zrušen. To přimělo Bruce Campbella, aby pověsil motorovou pilu na hřebík a ukončil tak své účinkování v hraném seriálu. Je však spojen s ohlášeným animovaným oživením seriálu a rád bude nadále propůjčovat hlas Ashu Williamsovi.
 
Smrtelné zlo: Probuzení je originální ale zároveň propojený s původní sérií
 
Nyní, deset let po filmu Lesní duch, se vracíme ke stylu a tónu rebootu s filmem Smrtelné zlo: Probuzení. Jedná se o první film, v níž se podle série neobjevuje Ash Williams v podání Bruce Campbella, Campbell se však na filmu podílí v roli výkonného producenta spolu se Samem Raimim. Smrtelné zlo: Probuzení režíruje Lee Cronin a jde o zcela originální příběh, i když navazující na ostatní díly. Ve výsledku se očekává, že Smrtelné zlo: Probuzení bude dostatečně originální od původních filmů, aby přivítal nové diváky, ale zároveň odměnil ty, kteří mají přehled o celé sérii.

Vstupenky na horor lze zakoupit zde.