9 filmů, které se staly předlohou pro úspěšné muzikály

Určitě jste již slyšeli o muzikálech, které se dočkaly svého filmového zpracování. Ale slyšeli jste o filmech, které se dostaly na prkna, která znamenají svět?

Podívejte se s námi na 9 úspěšných filmů, ze kterých se později staly neméně úspěšné divadelní muzikály.
 

  1. Sunset Boulevard (1950)

    Režisér Billy Wilder natočil film o hollywoodské lsti a aroganci, který překračuje snad všechny hranice. Gloria Swanson si zahrála postavu Normy Desmondové, bývalé hvězdy němého filmu, která se snaží o velký comeback, se kterým jí má pomoci neúspěšný scénárista Gillis. 

    V roce 1993 měla premiéru muzikálová adaptace tohoto filmu v Londýně. Texty napsali Don Black a Christopher Hampton a o hudbu se postaral Andrew Lloyd Webber. Později se muzikál dostal také na Broadway, kde získal několik cen Tony, z nichž jednu obdržela také herečka Glenn Close za herecké ztvárnění Normy Desmondové. 
     

  2. Američan v Paříži (1951)

    Filmový muzikál Vincenta Minneliho s hudbou od George a Ira Gerschwinových, ve kterém si hravní roli Jerryho zahrál Gene Kelly. Jerry je americký malíř žijící v Paříži, který se zamiluje do Francouzky Lise, která je ale zasnoubená s kabaretním zpěvákem.

    Oscarový film slavil velký úspěch a stal se z něj divadelní muzikál, který měl premiéru v roce 2014 v Paříži a následně v roce 2015 také na Brodway, kde získal cenu Tony.
     
  3. Producenti (1967)

    Jedinečná filmová satira od režiséra Mela Brookse je považována za jeden z nejvtipnějších filmů všech dob. Hlavní role si zde zahráli Zero Mostel a Gene Wilder. Jejich postavy mají dokonalý plán, jak na Broadwayi vydělat spoustu peněz – učetním podvodem. Stačí jen přijít s nejhorší divadelní hrou všech dob. 

    Kontroverzní film (jedním z problémů byla také píseň „Springtime For Hitler“) byl později adaptován jako velmi úspěšný divadelní muzikál. Dokonce i tento muzikál inspiroval další tvůrce, kteří později natočili v roce 2005 novou verzi filmu, kde si hlavní role zahráli Nathan Lane a Matthew Broderick. 
     
  4. Hairspray (1988)

    Většině z nás se nejspíš pod názvem Hairspray vybaví jako první film z roku 2007, kde si John Travolta zahrál ženskou roli. Ale původní verze tohoto filmu je z roku 1988 od režiséra Johna Waterse, který zachycuje baltimorskou pop show z roku 1962 – The Corny Collins Show. Tento film je roztomilejší a láskyplnější, než veškerá tvorba, na jakou jsme od tohoto režiséra zvyklí. 

    Film z 80. let také inspiroval svou vlastní muzikálovou adaptaci, která měla premiéru v roce 2002. Marc Shaiman, skladatel nominovaný na Oscara, se postaral o hudební část včetně úvodní písně „Good Morning Baltimore“. Muzikál zaznamenal obrovský úspěch nejen u divadelních kritiků, ale také u diváků, čehož je důkazem několik získaných cen. 
     
  5. Aladdin (1992)

    Film z roku 1992 od studia Disney, je jeden z jeho nejvíce zábavných a energických filmů nejen díky dechberoucímu propojení ručně kreslené animace a speciálních efektů. Hlavním důvodem úspěchu tohoto filmu je samozřejmě populární hlavní postava – Džin, kterého v originále namluvil Robin Williams.

    Také tento film se dočkal svého divadelního zpracování. Z původního filmu se v muzikálu objevily tři písně od skladatele Alana Menkena. Režisérem tohoto velmi úspěšného broadwayského muzikálu je držitel ceny Tony - Casey Nicholaw. 
     
  6. Lví král (1994)

    Filmový trhák z roku 1994 od studia Disney se dočkal své broadwayské premiéry v roce 1997. Dechberoucí masky a kostýmy doplňují nezaměnitelný charakter postav od Disneyho, mezi které patří také Simba a Mufasa. Díky profesionálním choreografiím nás tento muzikál v mysli přenese z divadelního sálu do Africké savany. 

    S celosvětovými tržbami skoro 8 bilionů amerických dolarů za rok 2017 a tour po Spojeném království v roce 2019 se show stávala stále více a více populární mezi širokou veřejností. Jsme si jisti, že sám Mufasa by se na tento úspěch díval ze svého útesu s velkou pýchou.
     
  7. Billy Elliot (2000)

    Herec Jamie Bell se přes noc stal hvězdou díky své roli Billyho Elliota ve stejnojmenném filmu. Film vypráví príběh chlapce, jehož otec chce mít ze svého syna pořádného chlapa a tak ho příhlásí na lekce boxu. Billyho ale více zaujmou hodiny baletu ve vedlejším sále. Díky svému odhodlání Billy brzo odhalí svůj talent, je zařazen mezi dívky a také přihlášen do konkurzu na prestižní baletní školu. 

    Film je jako stvořený pro předlohu divadelního představení. Muzikál Billy Elliot měl svou premiéru v Londýně v roce 2005 s hudbou skladatele Eltona Johna a texty od Lee Halla. Za celou dobu trvání muzikálu ztvárnilo hlavní roli Billyho mnoho herců, včetně představitele Spider-Mana – Toma Hollanda. 
     
  8. Sexy botky (2005)

    Herec Chiwetel Ejiofor se do našeho povědomí dostal především díky své roli Solomona Northupa ve filmu 12 let v řetězech. Předtím si ale zahrál výstřední kabaretní zpěvačku Lolu ve filmu Sexy Botky, s jejiž pomocí se mladý Charlie snaží zachránit rodinný podnik – továrnu na boty.

    Divadelní premiéra na motivy tohoto filmu se konala v roce 2012 v Chicagu. Předlohou pro muzikál byla také kniha, jejímž autorem je Harvey Fierstein. O hudbu a text se postarala držitelka ceny Tony - Cindy Lauper.