16 nerozlučných parťáků všech dob z produkce studia Disney

Přátelství je klíčovým tématem drtivé většiny filmů studia Disney. Přinášíme vám seznam těch nějznámějších a nejlegendárnějších dvojic, které nás baví, rozesmívají a inspirují – najdete v něm i své oblíbence?

1. Pinocchio a cvrček Jémine (Pinocchio, 1940)

Dřevěná loutka, která se touží stát skutečným, živým klukem a jeho chodící a mluvící svědomí, ztělesněné veselým cvrčkem. Ačkoliv by něco takového nemělo býti možné, je toto roztomilé přátelství jádrem Disneyova nadčasového mistrovského díla z roku 1940. Pinocchio a cvrček Jémine společně prožívají mnoho dobrodružství, která upevňují jejich pouto.

2. Dumbo a Timothy (Dumbo, 1941)

Báječný příběh odvážného létajícího slůněte Dumba a jeho bystrého kamaráda myšáka Timothyho znovu a znovu upoutává pozornost malých i velkých diváků. Film o nezdolné síle přátelství a víře v sebe sama dokresluje hudba, která si vysloužila mnoho prestižních ocenění.

3. Mauglí a Balú (Kniha džunglí, 1967)

Dobří přátelé si spolu rádi zazpívají. A v Disneyho adaptaci knihy Rudyarda Kiplinga Kniha džunglí z roku 1967 je písniček spousta. Jedná se o příběh lidského mláděte Mauglího a hravého medvěda Balúa, který jej učí, jak se má bránit v boji se zvířaty i jak se má radovat ze života.

4. Robin Hood a Malý John (Robin Hood, 1973)

Tento slavný příběh zpracovali Disneyovští tvůrci se zvířecími hrdiny – lišákem (Robin Hood), lvem (princ Jan), medvědem (Malý John), jezevcem (bratr Tuck), vlkem (šerif z Nottinghamu) a dalšími. Robin je znázorněn jako liška a jeho věrný pomocník Malý John je medvěd.

5. Bernard a Bianca (Záchranáři, 1977)

Odvážné myšky Bernard a Bianca zachraňují malé děvčátko. Kontrastní chemie mezi elegantní Biancou a plachým Bernardem doplňuje příběh humorem a vřelostí.

6. Todd a Copper (Liška a pes, 1981)

Jeden z vážnějších Disneyho filmů o přátelství mezi liškou a psem, kteří tvoří neočekávané pouto. Jakmile se Toda, neposedného liščete, ujme rodina ze statku, okamžitě se rozvine přátelství mezi ním a štěnětem Copperem. Život je plný báječných dobrodružství, dokud se od Coppera nezačne očekávat, že se ujme své role loveckého psa, jehož kořistí je jeho nejlepší kamarád!


7. Aladin a džin (Aladin, 1992)

Pohádky tisíce a jedné noci jsou jedním z nejkrásnějších příběhů, jaké kdy byly napsány. Příběh Aladin pojednává mimojiné o přátelství mezi chudým chlapcem a džinem. Vedle magických letů na koberci a hudebních scén je film naplněn nepřetržitým přívalem propracovaných obrazových gagů. Postavu džina si v remaku z roku 2019 zahrál Will Smith.

8. Timon a Pumba (Lví král, 1994)

Ačkoli je Lví král silným příběhem otce a syna, má i jednu z nejzábavnějších dvojic. Velkými přáteli jsou zde surikata Timon a prase Pumba, kteří jsou známí pro svou píseň Hakuna Matata.

9. Woody a Buzz (Toy Story, 1995)

Stejně jako ve skutečném životě, ne všechna přátelství v animácích od studia Disney začínají pozitivně. V průkopnickém Toy Story, prvním celovečerním filmu od studia Pixar, kovboj Woody zpočátku honosného kosmonauta Buzze nemůže vystát. Způsob, jakým se naučí spolupracovat, aby unikli spárům šikany sousedů, dělá z tohoto příběhu plejádu emocí. Je to smutné, vtipné a vzrušující najednou.

10. Mulan a Mu-shu (Legenda o Mulan, 1998)

Mladá žena, která se přestrojí za muže, aby zachránila svého otce, se vydává jako válečník do nebezpečných dobrodružství. Tato mladá dívka je považována za ztělesnění oddanosti a poslušnosti k rodičům. Ve filmu je ale také prostor pro humor díky přátelství Mulan s drakem Mu-shu.

11. Mike a Sully (Příšerky s.r.o., 2001)

Animák Příšerky s.r.o. nám ukazuje, že monstra, která žijí v našem šatníku, mají také pocity. A to je vyjádřeno v brilantním žvaněním a vtípky mezi našimi ústředními postavami Mikem a Sullym.

12. Lilo a Stitch (Lilo & Stitch, 2002)

Mladá havajská dívka Lilo a pes Stitch jako mimozemšťan, tvoří neodolatelnou a zábavnou dvojici v Disneyho animované komedii. Ukazují, že přátelství může překročit všechny hranice, dokonce i ty mezigalaktické.

13. Marlin a Dory (Hledá se Nemo, 2003)

Co má dělat neurotická rybka, která hledá v oceánu svého ztraceného syna? Spojí se s rybou s nejhorší krátkodobou pamětí a největším srdcem, čímž mezi nimi vznikne výjimečné přátelství. Tento rodinný trhák studia Disney-Pixar dokazuje, že přátelství může skutečně přijít odkudkoliv.


14. Carl a Russell (Vzhůru do oblak, 2009)

Vzhůru do oblak je příběh o 78 letém prodejci balónků Carlovi, který si splní celoživotní sen o dobrodružstvích, když na svůj domek přiváže tisíce balónků a odletí s ním do divočiny Jižní Ameriky. Až příliš pozdě ale zjistí, že se k němu potají připojil i nadšený osmiletý průzkumník divočiny jménem Russell. Mezi těmito nesourodými hrdiny vznikne na společné cestě pevné přátelství.

15. Sven a Kristoff (Ledové království, 2013)

Film Ledové království a jeho pokračování z roku 2019 zdůrazňují sesterské pouto Anny a Elsy a jsou inspirací pro celou novou generaci fanoušků Disney. Nezapomínejme však i na mezidruhové přátelství mezi Kristoffem a jeho věrným sobem Svenem. I když jeden z dua neumí mluvit, komunikují spolu prostřednictvím úžasné mimiky.

16. Štěstí a smutek (V hlavě, 2015)

Naše emoce se musí naučit pracovat v souladu tak, abychom se dokázali vypořádat s životními výzvami. To je koncept odvážného a brilantního animáku s názvem V hlavě, který vypráví příběh zasazený do hlavy dospívající dívky o tom, jak se co nejlépe vypořádat s novým městem, domovem a školou.